Category: Renovation
Principal Architect: Liu Xiaodu

Project Directors: Wang Jun, Jiang Qingzhou
Designers: Zhang Zhen, Li Qiang, Li Jiajia, Liang Guangfa, Yao Xiaowei, Lin Yilin, Xie Shengfen

 

The project sits at the northwest corner of Huaqiangbei district in Shenzhen, which used to be a manufacturing basis for electronic and media communicating devices in the ‘80s. The recent rapid development of Shenzhen’s urbanization progress has transformed this particular area from a simple industrialized manufacturing basin into a vigorous digital commercial center. The original factory buildings remaining on site, with their disrepaired structures and generic monotonous building forms, have become left-over residues that do not accommodate the future development of the city.

The planners suggested preserving the original urban fabric of the site to incorporate a strategy based on revitalizing and regenerating the existing buildings, rather than a tabula rasa strategy. Being a high-end fashion design corporation, the client considered the site to have vast commercial potential with its excellent location; the project has been defined as a design themed hotel. The architect was asked to provide a distinct character which would elaborate the cutting-edge fashion expression with the corporate’s creative-oriented culture.

The most important fa?ade which defines the hotel image is on the north, facing the main city road. The fa?ade opening modules are re-designed to adapt hotel room viewing purpose. Using the typical hotel room opening as designing module elements, the windows are projected away from the fa?ade to provide maximum viewing possibilities, and the frames are off-centered then filleted smoothly back into the solid wall panels. This modular element is then repeated, rotated, mirrored and deformed to array a dynamic three-dimensional effect.

The same module on the west fa?ade is repeated and enlarged; the ensuites units are planned on the west end to provide the best viewing direction towards the city park. Contrarily, the south fa?ade, facing a factory dormitory with no viewing pleasure at all, was ensured with privacy and natural lighting, in order to facilitate the hotel program.

The most important fa?ade which defines the hotel image is on the north, facing the main city road. The fa?ade opening modules are re-designed to adapt hotel room viewing purpose.

The same module on the west fa?ade is repeated and enlarged; the ensuites units are planned on the west end to provide the best viewing direction towards the city park.

Using the typical hotel room opening as designing module elements, the windows are projected away from the fa?ade to provide maximum viewing possibilities, and the frames are off-centered then filleted smoothly back into the solid wall panels. This modular element is then repeated, rotated, mirrored and deformed to array a dynamic three-dimensional effect.

Contrarily, the south fa?ade, facing a factory dormitory with no viewing pleasure at all, was ensured with privacy and natural lighting, in order to facilitate the hotel program.

 

Credits and Data:

Project Location: Hongli Rd.3015, Huaqiangbei, Futian District, Shenzhen
Project Period: 2010-2014      Project Status: Completed
Site Area: 1,937㎡      Floor Area: 10,915㎡      Building Storey: 6       Building Height: 28.2m

Client: Hui Hotel  YangBangsheng & Associates Group
Interior Design Collaborator: YangBangsheng & Associates Group        Structural Design Collaborator: Tongji Architects
E & M Design Collaborator: Shenzhen Zhudao Architectural Engineering Design Co.,Ltd.
Curtain Wall: Shenzhen Guang Hua Insulating Glass Engineering Co.,Ltd.
Photographers: Wu Qiwei, Chen Guanhong